28 februari 2012

Håll din kniv vass

En vass kniv är alltid att föredra. Slöa knivar är inget kul att arbeta med, dessutom kan de vara farliga. Knivhuset har flera olika slipsystem, brynen, skärpstål och slipstål. När man slipar sin kniv är det viktigt att tänka på att man har rätt gradvinkel, har kockkniven en vinkel på t.ex. 20° så ska slipningen också ske i 20°.

Diamantbrynen är bra när kniven är riktigt slö. Med ett diamantbryne är det lätt att arbeta upp en vass egg.
Dimantbryne (skärpstål) från Fällkniven AB
Keramiska brynen är perfekta när du har en bra grundegg men saknar den där riktiga rakbladsskärpan. Fällknivens C12 är ett utmärkt keramiskt bryne som hjälper dig att nå rakbladsegg.
Keramiskt bryne från Fällkniven AB hos Knivhuset
För att hålla rakknivarna vassa så rekommenderar vi att använda en japansk vattensten och strigel.
Japansk vattensten, 1000 grit.
Det finns även kompletta slipsystem som hjälper dig att underhålla dina köksknivar och kockknivar. Hos Knivhuset hittar du bland annat Spyderco Triangle Sharpmaker och CRKT Slide Sharp. Båda dessa slipsystem är lättanvända.
Spyderco Triangle Sharpmaker