En vass kniv är alltid att föredra. Slöa knivar är inget kul att arbeta med, dessutom kan de vara farliga.
Knivhuset
har flera olika slipsystem, brynen, skärpstål och slipstål. När man
slipar sin kniv är det viktigt att tänka på att man har rätt gradvinkel,
har kockkniven en vinkel på t.ex. 20° så ska slipningen också ske i
20°.
Diamantbrynen är bra när kniven är riktigt slö. Med ett
diamantbryne är det lätt att arbeta upp en vass egg.
Keramiska brynen är perfekta när du har en bra grundegg men saknar den där riktiga rakbladsskärpan.
Fällknivens C12 är ett utmärkt
keramiskt bryne som hjälper dig att nå rakbladsegg.
För att hålla
rakknivarna vassa så rekommenderar vi att använda en
japansk vattensten och
strigel.
Det
finns även kompletta slipsystem som hjälper dig att underhålla dina
köksknivar och kockknivar. Hos Knivhuset hittar du bland annat
Spyderco Triangle Sharpmaker och
CRKT Slide Sharp. Båda dessa slipsystem är lättanvända.